Recepten Kerstbuffet


Cupcakes zijn erg populair. Ondertussen heeft iedereen wel eens geprobeerd cupcakes te maken. En in veel keukens staat een cupcake machine te verstoffen. Tijd om aan de slag te gaan! Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. 1 kopje volkorenmeel 1 kopje havermoutvlokken 1 eetlepel bakpoeder (als er zelfrijzend volkorenmeel wordt gebruikt kan dit worden weggelaten) 2 losgeklopte eieren 1/2 kopje olijfolie 1 kopje melk of water Meng het meel en de havermout goe door elkaar in een beslagkom. Een keukenmachine is hier handig! Voeg daarna de losgeklopte eieren toe en de melk (of water) en de olijfolie. Dan komen de smaakmakers: 1 kopje geraspte wortel of winterpeen 1 kopje geraspte kaas De geraspte kaas kan worden vervangen door gekookte kippenlevertjes, smeerleverworst of tonijn. Meng dit door het deegmengsel en verdeel alles over cupcake vormpjes. De cupcakes circa 25 minuten bakken op 150 graden Celsius. De gare cupcakes goed laten afkoelen en het papiertje eraf halen voordat de hond ze opeet!


Vandaag gaan we hondenkoekjes bakken! Leuke uitsteekvormpjes makken alles nog leuker en mooier! In onze praktijk hebben we er een aantal te koop. Aan de slag: verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Dit is een basisrecept. Iedereen kan er zelf mee variëren, al naar gelang de smaak van de hond! 350 gram volkorenmeel 160 gram havermout 2-3dl kippen- of runderbouillon 2 teentjes knoflook uit de knijper Meng dit alles goed door elkaar en kneed het lekker door. Dan de smaakmaker toevoegen: 60 gram geraspte jonge kaas of 100 gram gekookte kippenlevertjes of 100 gram pindakaas of 100 gram tonijn uit blik. Gebruik bij deze variant visbouillon in plaats van runder- of kippenbouillon. Alles nog een keer heel goed doorkneden en het deeg in plastic folie minimaal 1 uur in de koelkast laten rusten. Dan het deeg uitrollen tot een dikte van circa 1 cm op een met volkorenmeel bestoven plank of gewoon op het aanrecht. Bestuif het deeg voor het uitrollen ook nog even met volkorenmeel, dan rolt het beter. Met een leuk uitsteekvormpje koekjes uitsteken. Leg de koekjes op bakpapier of op een siliconenmatje op een rek in de oven. De cupcakes circa 30-50 minuten bakken op 150 graden Celsius. De hondenkoekjes goed laten afkoelen en het papiertje eraf halen voordat de hond ze opeet! In een goed afgesloten trommeltje of plastic bakje kunnen de hondenkoekjes zeker 1 week worden bewaard.


Niet alle honden of katten die alleen dieetvoeding mogen eten, eten brokjes. Vaak eten ze ook (of alleen maar) natvoer, voer uit blik of uit een kuipje of zakje. Ook daarmee kan je leuke feestverrassingen maken. Open het blik aan allebei de zijden zodat het voer er als een rol uitgehaald kan worden. Snij hiervan plakken van ca 1cm dik. Als je hond of kat voer uit een kuipje eet, maak het kuipje open en stort de inhoud in z'n geheel op een snijplank. Steek met een uitsteekvormje een leuk rondje uit elke plak. Als de rondjes aflopen in grootte, kunnen ze mooi worden gestapeld. Gebruik als garnering hypoallergene snoepjes. Voilá, een prachtig feesttaartje!


''Mijn kat (of hond) mag alleen maar dieetvoeding'' is een veel gehoord probleem. Maar ook dat probleem is op te lossen. Met dieetbrokjes zijn leuke en lekkere koekjes te maken. Doe een handje (ca 100 gram) dieetbrokjes in een kom. Voeg water toe zodat het voer net onder staat. Laat een uurtje staan zodat de brokjes het vocht goed kunnen opnemen. Mix alles goed door elkaar. Een keukenmachine is hiervoor prima geschikt, maar met een staafmixer kom je ook een heel eind. Pak het ''deeg'' daarna goed in in plastic folie en laat het een paar uur rusten in de koelkast. Het ''deeg'' is nogal plakkerig, dus daarom moet het goed afkoelen. Verwarm de oven voor op 150 graden Celcius. Pak na een paar uur het deeg weer uit de koelkast. Rol het uit IN HET PLASTIC. Bestuif het licht met volkoren bloem en steek er leuke vormpjes uit. Leg de vormpjes op een bakblik waarop eerst een vel bakpapier of een siliconen bakvel is gelegd, zodat de koekjes niet aan het bakblik vastplakken. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in ca 30-50 minuten knapperig. De baktijd hangt een beetje af van de dikte van de koekjes. GOED laten afkoelen. Zo heeft ook de kat die op dieetvoeding staat leuke feestkoekjes! N.B.: we zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de recepten of voor het al dan niet correct volgen daarvan.

Sporten met je hond? In de sneeuw?


Ach, hondensport, denk je. Dat is niet zo ingewikkeld. Of duur in de spullen. Hooguit een extra halsband. Of een riem. Totdat je serieus met je hond gaat sporten. In de sneeuw! Het begint natuurlijk met de uitrusting van de baas: minimaal een flinke schep, een sneeuwsonde om in lawines te kunnen prikken, een lawine'pieper', een waterdichte rugzak, een thermosfles. Voor je hond heb je een lekkere warme jas nodig. Ja zeker, ook voor honden met een flinke vacht: een hele dag in een sneeuwhol is best koud. Bovendien moeten de spieren goed warm blijven om zonder blessures aan het werk te kunnen.
In ons eigen kikkerlandje hebben we weinig sneeuw. Als je met je hond serieus aan de slag wilt in de sneeuw, moet je het hogerop zoeken. Dat hebben we gedaan: in februari zijn Peggy Sue con Todos los Santos en ikzelf vertrokken naar Slovenië om daar met een groep getrainde reddingshonden te oefenen in het zoeken in de sneeuw. Peggy Sue is als reddingshond getraind in het zoeken in puinhopen van ingestorte gebouwen en in het zoeken in bos en hei naar zoekgeraakte mensen. Zoeken in de sneeuw naar mensen die zijn bedolven door een lawine, dat hadden we nog nooit gedaan. Een uitdaging: probeer maar eens op je toerski's met een hond aan de lijn een piste op te gaan. En met op bedoel ik naar boven!
Dagelijks gingen we met een gondel naar een top, midden in een natuurgebied op de grens van Slovenië en Italië. Boven aangekomen ging de tocht verder over blauwe en rode pistes, soms naar beneden, maar vooral vaak naar boven. Tot we bij een plek kwamen waar we naar hartelust konden trainen zonder de andere wintersporters in de weg te zitten. Je maakt eerst een basiskamp, met een sneeuwhol waar je hond lekker uit de wind kan liggen. Daarna begint het graven van de 'verstekken', de sneeuwholen waarin in de loop van de week mensen worden verstopt, die de honden dan moeten opzoeken.


Peggu Sue is een Riesenschnauzer met een behoorlijk sterk karakter. ''Stoer'' zoals de Duitsers en Oostenrijkers zeggen. En dat heb ik geweten: haar sneeuwhol was nog niet klaar of ze had het al helemaal kapot gestampt. Tja, ik ben dan niet zo lief om een nieuw hol voor haar te graven. Met haar jas aan moest ze de rest van de dag in de sneeuw staan. Sommige dagen waren haar wenkbrauwen helemaal bevroren. maar dat mocht de pret bij haar niet drukken: gewoon doorstampen en vooral blaffen! Het zoeken ging haar prima af, al probeerde ze vaak van bovenaf, het liefst door boomwortels heen de verstopte mensen te benaderen.


De honden moesten ook leren om netjes achter je aan in het spoor van je ski's te lopen. Nou, dat had Peggy Sue snel door. Na een keertje had ze al gezien dat er voor me ook iets van een spoor was. Waarom zou je dan achter je baasje blijven tutten als je ook vooruit door de sneeuw kunt rennen?!


Het hoogtepunt van de week was het oefenen met de honden in transportmiddelen. De gondel was een makkie, die gebruikten we immers al dagelijks. De snow mobiel was andere koek. De honden moesten stuk voor stuk netjes onder appèl in een aanhanger van de snow mobiel springen. Daarna werd er even flink gescheurd, terwijl de hond -met baas- rustig in de aanhanger moest blijven. Dat ging prima! De helikopter was op de afgesproken tijd helaas nodig voor een medisch spoedgeval, anders hadden we dat ook nog mogen meemaken.
Voor een reddingshond uit een land zonder bergen of  noemenswaardige sneeuw heeft Peggy Sue zich de hele week prima gehouden. Vooral haar baasje heeft veel geleerd over de verschillen tussen het werken in de sneeuw en in puinhopen of op de hei. En als we de kans krijgen, gaan we volgend jaar weer!  Het is een hoop gedoe, maar het is zo leuk! Ik kan het iedereen aanraden!

Annemarie Holterman en Peggy Sue con Todos los Santos

Bij de dierendokter "insecten"

"Nou dokter, dit jaar mooi geen last van vlooien!'' Lenie, de trotse eigenaresse van twee Malthesers, een kat en twee konijntjes, staat te glimmen voor de balie. ''Ik zou maar niet te vroeg juichen, Lenie. De geleerden voorspellen voor het einde van de zomer een insectenplaag: muggen, vlooien en teken! Met dit weer zie je dat alles snel groeit: niet alleen in je tuin, maar ook insecten, bacteriën en virussen.
Je moet dus op je hoede zijn." Het vochtige en toch ook wel warme weer van de afgelopen tijd is een prima klimaat voor allerlei insecten, voor bacteriën en voor virussen. Denk maar aan de zomergriepjes waar we allemaal wel last van hebben. Honden kunnen zo snel last krijgen van infecties van de voorste luchtwegen. En van vlooien en teken natuurlijk. Vergeet ook de wormen niet! Via vlooien worden veel wormenbesmettingen overgebracht. Tegenwoordig lopen de vossen niet alleen meer in het buitengebied, maar zien we ze 's avond ook op straat, tussen de huizen en in de tuinen. Vossen brengen via hun ontlasting wormbesmettingen over. Die wormen zijn ook voor onszelf gevaarlijk. Dit betekent dat je bij je hond (en kat!) niet alleen goed de vlooien moet besstrijden, maar dat je ze ook minstens eens per drie maanden moet ontwormen. ''Moet dat echt, dokter? Ik dacht dat een of twee keer per jaar wel genoeg was.'' ''Als je lekker met de hondjes wilt knuffelen, Lenie, is het belangrijk dat ze goed gezond zijn en vrij van parasieten. Dat lukt alleen als je ze eens per drie maanden ontwormt. Ik kan je wel een sms-je sturen om je te helpen herinneren, hoor. Dan weet je zeker dat je het niet vergeet!'' Tegen teken helpt alleen een goed tekenbestrijdingsmiddel. Dat werkt ook tegen knutten en andere stekende insecten. Knutten en muggen brengen myxomatose over bij konijnen. Daartegen helpt alleen een vaccinatie. ''Voor de vaccinatie van je konijntjes krijg je een herinnering, Lenie. Net als bij de vaccinatie van je hondjes. Zo zijn al je dieren goed beschermd!" Het enige wat Lenie verder nog kan doen is goed stofzuigen! De lege pipetjes van het vlooienbestrijdingsmiddel kunnen in de zak van de stofzuiger. Zo worden alle opgezogen vlooieneitjes en larfjes meteen onschadelijk gemaakt!

Drs. Annemarie van Stuijvenberg, dierenarts.

Wilt u ook per sms worden gewaarschuwd als het weer tijd is om te ontwormen?

Meldt u dan aan via telefoon 0294 286660 of 0294 255838
of aan de balie Hollandse Kade 27, 1391 JM Abcoude
of Dammerweg 12, 1394 GM Nederhrost den Berg.

Bij de dierendokter "teken"

"Oh dokter, gaat ie nu dood?!" In de spreekkamer staat een man die duidelijk helemaal over z'n toeren is. Met in z'n armen een hondje met een teek op z'n kop. "We zijn hier met de boot, dokter. En Bimbo, m'n Yorkie, vindt het lekker om langs de plas te rennen en te ravotten. Maar nu heeft ze een teek."
"Ze gaat toch niet dood, hè dokter? Je leest zulke rare dingen…"
"Ja, meneer de Vries, je leest tegenwoordig van alles. En op tv zie je ook het één en ander. Zelfs in ziekenhuisseries zie je tekenellende!"
"We gaan eerst de teek van Bimbo's kopje afhalen. Dat doe ik met een teenhaakje. Zo kan de teek geen viezigheid in Bimbo's lijfje spuiten. Het wondje desinfecteer ik en dan moet het goed gaan!"
"Als een teek nog maar kort op je hond zit, valt alles meestal wel mee. Stop in ieder geval een tekenhaakje in je zak als je met je hond gaat wandelen. Ook makkelijk als je zelf een teek oploopt."
In de krant en op tv lees je van alles over ziekten die door teken worden verspreid. Ziekten voor je hond en kat, maar ook voor jezelf. Je hond kan je tegen teken beschermen met een tekenband. Die werkt een heel seizoen. En is niet giftig voor je hond of voor je kinderen. Alleen voor teken! Je kunt ook druppeltjes in de nek geven. Dat moet je wel iedere 4 weken doen. Teken zijn inmiddels al resistent tegen sommige bestrijdingsmiddelen. De nieuwere middelen tegen teken werken dan ook beter. Deze middelen zijn giftig voor katten! Voor katten zijn er eigenlijk geen echt goede tekenbestrijdingsmiddelen.
Maar ook voor je hond (en voor jezelf) geldt: goed nakijken na een wandeling langs de struiken!
Behalve op haar kopje had Bimbo nog een teek in haar nek. "Zo ziet u maar, meneer de Vries, goed nakijken is heel belangrijk! Dus voordat u Bimbo weer aan boord zet, telkens even kijken of ze geen ongewenste inwoning meeneemt! Fijne vakantie verder!""

Drs. Annemarie van Stuijvenberg, dierenarts.

Wilt u meer informatie? Vragen?

Neem rustig even contact op met Dokter Annemarie
telefoon 0294 286660 of 0294 255838
Kom langs op de Hollandse Kade 27, 1391 JM Abcoude
of Dammerweg 12, 1394 GM Nederhorst den Berg

Bij de dierendokter "vlooien"

''Dokter, onze Dusty is helemaal niet lekker! Ze zit maar te krabben en te bijten. D'r kontje is bijna helemaal kaal! Ze zit echt niet lekker in d'r vel." "Ach mevrouw van Zanten, wat sneu voor Dusty. Het klinkt alsof ze last heeft van vlooien. En jeuk is erger dan pijn!" "Nee dokter. Ik weet zeker dat het iets anders is. Ik let altijd heel goed op. En iedere maand krijgt ze een pipetje in d'r nek." "Kom maar even langs, mevrouw van Zanten. Dan kijken we wat er aan de hand kan zijn".
Eenmaal op de behandeltafel wordt Dusty, een dapper, klein Maltheser teefje, flink uitgekamd. En ja hoor, de vlooien springen er af! ''Hoe kan dat nu dokter? Ik ben toch altijd zo secuur!" "Ondanks de koude winter kan je wachten op een insectenplaag. Ook vlooien! Zeker als het straks beter weer wordt, dan komen er nog meer vlooien!"
Vlooien zijn inmiddels resistent geworden tegen veel gebruikte middelen. Dat betekent dat populaire anti vlooienmiddelen nu niet zo goed meer werken. Verstandig is om regelmatig van middel te wisselen. Als een hond –of een kat of konijn- vlooien heeft, kan het ook wormen krijgen. Vlooien brengen wormbesmettingen over.
Dusty wordt lekker helemaal ingespoten met een anti-vlooienmiddel. Om te voorkomen dat ze het oplikt wordt ze in een handdoek gerold en zo een minuut of 10 vastgehouden. Daarna kunnen de dode vlooien er zo uit worden gekamd. ''Om Dusty vrij van vlooien te houden moet u dit over een week of 2, 3 nog een keertje herhalen, mevrouw van Zanten. Daarna kan Dusty weer met pipetjes in de nek worden behandeld. Maar dan wel met een ander, nieuwer middel dan u nu steeds heeft gebruikt." "Maar dokter, bij mij spartelt Dusty tegen. Het lukt me vast niet om haar zo in te spuiten!" ''Geen probleem, mevrouw van Zanten. Als het zo ver is komt u maar even langs. We doen het graag even voor u." Voordat ze naar huis gaat krijgt Dusty nog een prikje tegen de jeuk.
Voor katten zijn er tegenwoordig injecties tegen de vlooien. Die moeten twee keer per jaar worden gegeven. Zeker voor katten die zich niet makkelijk laten hanteren is dit een goede oplossing. En je vergeet niet meer om een pipetje te geven. Bij konijnen is het opletten geblazen: sommige anti vlooienmiddelen zijn dodelijk! Infomeer dus goed wanneer je bij een konijn een anti vlooienmiddel wilt gebruiken. "Spuit u ook uw kamer nog even met een anti vlooienmiddel, mevrouw van Zanten? Tussen de plinten en in de kieren van de stoelen zitten vlooieneitjes. Zodra die uitkomen, nemen ze Dusty weer te pakken. En dan zijn we weer terug bij af." Goed stofzuigen is belangrijk bij het bestrijden van vlooien in huis. Maar goed stofzuigen is niet voldoende. Plinten en kieren in de vloer zijn ideale plekjes voor vlooieneitjes. Hetzelfde geldt voor de bekleding van het meubilair. Goed inspuiten en ook in de stofzuigerzak wat bestrijdingsmiddel spuiten is de enige oplossing. Immers, zo lang er vlooieneitjes in huis zijn, kan de kat zich telkens opnieuw besmetten. En dan is het einde zoek….
Drie weken later is mevrouw van Zanten er weer met Dusty. Bij het inspuiten en uitkammen vinden we nog een paar hardnekkige vlooien. Maar het is al een stuk minder. Ook de vacht op d'r kontje is weer wat aangegroeid. ''Dokter, Dusty is weer helemaal de oude. Gelukkig, want ik maakte me toch wel zorgen." "Zo zie je maar weer, mevrouw van Zanten. Je moet altijd blijven opletten. Vlooien komen tevoorschijn wanneer je er niet op verdacht bent!"

Annemarie van Stuijvenberg, dierenarts

Heeft u ook vragen over het bestrijden van vlooien?
Of over het ontwormen van uw huisdier?
Of heeft u andere vragen?

Bel naar 0294 286660 of 0294 255838
Kom langs op de Hollandse Kade 27, 1391 JM Abcoude
of Dammerweg 12, 1394 GM Nederhorst den Berg

Wondgenezing en pijnbestrijding door middel van Low Level Laser Therapie (LLLT)

LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) is licht in een geconcentreerde, niet uitwaaierende bundel van een bepaalde golflengte. Door de gerichte en constante bundel behoudt het licht (photonen) z´n kracht en kan het in lichaamsweefsels doordringen zonder veel warmte af te geven.

In de veterinaire praktijk kennen we de high level laser, die wordt gebruikt bij operaties. High level lasers hebben het vermogen te verhitten, te branden of te snijden. Naast de high level laser is er ook de low level laser: lichtstralen aan de infrarode kant van het spectrum die de mitochondriën in de cel stimuleren en zo het vernieuwingsproces in de cel versnellen.

In de humane geneeskunde wordt Low Level Laser Therapie (LLLT) gebruikt bij het genezen van ´´doorligplekken´´ bij langdurig zieken en bij pijnbestrijding bij acute en chronische gewrichtsaandoeningen.
In de veterinaire praktijk is LLLT in Nederland nog relatief nieuw. Ook hier is het een prima middel bij genezing van moeilijk helende wonden, zoals bijvoorbeeld bijtwonden op een plek waar de huid onder spanning staat. Of bij het soepel maken van littekens bij gebruikshonden, pijnbestrijding bij artrose of bespoediging van het herstel van peesblessures bij sporthonden.

De therapie bestaat in de regel uit een aantal behandelingen, gespreid over enkele weken. In eerste instantie wordt het dier enkele keren per week behandeld. De behandelingsfrequentie wordt afgebouwd naar één keer per week tot eens per twee tot drie weken. Wonden genezen vrijwel zonder litteken of haarverlies. Er is geen korstvorming, waardoor de huid soepel blijft.

Ter illustratie een praktijkgeval:

Tempo, een van de weinige Nederlandse honden die zijn gecertificeerd om aan reddingsmissies van de Verenigde Naties mee te doen, had op een wandelingetje een vervelende ontmoeting. Met als resultaat een flinke bijtwond. Tempo is een bewegelijke Mechelse herder. De hechtingen bleven niet zitten en enkele dagen na het incident zag het er niet rooskleurig uit. In een dergelijke situatie is het òf aankijken òf een huidtransplantatie. Omdat Tempo een gebruikshond is die in training moet blijven, trainingen in stoffige puinhopen en wat je nog meer aan viezigheid kunt verzinnen, was het belangrijk dat de wond met weinig gedoe en zonder littekens zou genezen. In overleg met de eigenaar is er voor LLLT gekozen. Tussen de behandelingen door is de wond afgedekt met gaasjes.

De behandeling werd gestart met een intensiteit van 0,1 J/cm², 1000 Hz, gedurende 3x 1 minuut. Er werd gebruik gemaakt van een pulserende diode (clusterprobe LP 400: 4 pulserende diodes van 100W gecombineerd) met een golflengte van 905nm.

Na enkele behandelingen was de wond een stuk kleiner geworden. Geen trekkende korsten. Wel wat haarverlies door de pleisters, noodzakelijk voor het afdekken van de wond. De behandeling werd voortgezet met een intensiteit van 3 J/cm², 10.000 Hz, gedurende 3x 2 minuten. Ook weer met een pulserende diode (clusterprobe LP 400, 905 nm). De wondranden werden extra behandeld om littekenvorming te voorkomen.

En het resultaat????

Tempo werkt weer als vanouds!
Low Level Laser Therapie (LLLT) vraagt misschien wat meer doorzettingsvermogen van de eigenaar (behandeling kan alleen op de praktijk plaatsvinden, waar de eigenaar dan ook regelmatig naartoe moet met het dier), maar het levert prachtige resultaten op!

Dogaerobics dierenrevalidatie & fitness
Hollandse Kade 27, 1391 JM Abcoude
T 0294 286660

Drs. Annemarie W. van Stuijvenberg, dierenarts
Certified Canine Rehabilitation Practitioner